۲) درمانهای پیشگیری:
در مواقعی که تعداد حملات سردرد زیاد باشد و سبب اختلال عملکرد بیمار شده باشد از درمانهای پیشگیری استفاده میشود. این داروها از تعداد و شدت حملات سردرد کاسته و پاسخگویی به داروهای تسکین دهنده سردرد را بیشتر می کنند. معمولاً برای تاثیر این داروها حدود ۳-۴ هفته وقت لازم است.
داروهای پیشگیری از سردرد میگرن بسیار متنوع و از گروههای مختلف مثل داروهای ضد تشنج، درمان پرفشاری خون و افسردگی هستند. به همین دلیل برای بسیاری از بیماران سوال پیش میآید چرا برای درمان سردرد میگرنی از داروی مثلا ضد تشنج استفاده میکند. این داروها علاوه بر اثرات خاص درمانی خودشان بصورت غیر اختصاصی برای پیشگیری از سردرد میگرن نیز موثر هستند. اخیرا درمانهای اختصاصی میگرن با استفاده از آنتی بادی منوکلونال بر علیه پپتید وابسته به کلسیتونین (CGRP) که در بروز سردرد میگرن نقش بارز دارد انقلابی در درمان سردرد میگرن بوجود آورده است.
از داروهای ضد فشار خون موثر در پیشگیری سردرد میگرنی، پروپرانولول، متوپرولول و وراپامیل هستند. این داروها در افرادی که علاوه بر میگرن مبتلا به پرفشاری خون نیز هستند بسیار مناسب است.
از داروهای ضد افسردگی موثر در درمان میگرن، آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین و ونلافاکسین هستند. این داروها بویژه اگر فرد علاوه بر سردرد میگرنی از اضطراب و افسردگی هم رنج برد بسیار مفید هستند. مهمترین عوارض داروهای ضد افسردگی خواب آلودگی، خشکی دهان، یبوست و افزایش اشتها است.
از داروهای ضد تشنج موثر در سردرد میگرنی، والپروات سدیم و توپیرامات هستند. البته این داروها در خانمهایی که قصد بارداری دارند به علت عوارض جنینی توصیه نمیشود. توپیرامات می تواند کاهش اشتها و کاهش وزن شود بنابراین در افراد مبتلا به اضافه وزن داروی بسیار مناسبی است. از عوارض دارو تاری دید، خواب آلودگی، تغییر چشایی و سنگ کلیه است. والپروات در خانمها سبب اختلالات هورمونی و بی نظمی قاعدگی ممکن است بشود. از عوارض دیگر ناخوشایند والپروات افزایش وزن است. در کل این داروها برای آقایان مناسب تر هستند.
از درمانهای مناسب سردرد میگرن مزمن تزریق توکسین بوتولینیوم است. میگرن مزمن، میگرنی است که بیش از ۱۵ روز در ماه بیمار سردرد داشته باشد و حداقل ۸ روز آن سردرد تیپ میگرنی باشد. در این روش دیسپورت یا بوتاکس در عضلات نواحی پیشانی، شقیقه دو طرف و عضلات پس سر و گردن تزریق میشود. این درمان در صورت موثر بودن هر ۳-۴ ماه تکرار میشود.
جدیدترین درمانهای پیشگیری سردرد میگرنی آنتی بادیهای اختصاصی بر علیه واسطه شیمیایی بروز سردرد بنام CGRP است. این داروها بصورت تزریق ماهیانه یا هر سه ماه تا حدود زیادی سبب کاهش شدت و موارد حمله سردرد شدهاند. از داروهایی که تا بحال مورد تایید قرار گرفته اند Erenumab , Galcanezumab بصورت ماهیانه زیر پوست تزریق می شود، Fremanezumab بصورت ماهیانه و یا هر سه ماه یک بار زیر پوست تزریق میشود، Eptinezumab هر سه ماه یک بار از راه وریدی آهسته تزریق میشود. از آنجاییکه این داروها جدید بوده و تجربه زیادی با آنها وجود ندارد بعلاوه گرانقیمت هستند، در بیمارانیکه با داروهای دیگر نتیجه مناسب حاصل نشده است و یا ممنوعیت درمانی با آنها وجود داشته باشد توصیه می شوند.
www.t.me/Ameli_Office کانال تلگرام مطب دکتر جواد عاملی
@DrAmeli راه ارسال سوال
درباره این سایت